La FHES comença a implantar pròtesis en cirurgia d'artrosi del polze

Es practicaran dues noves tècniques que s’indiquen per reduir el dolor i recuperar la funció de la zona afectada.

El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) començarà aquest mes de febrer a col·locar pròtesis per tractar l'artrosi de la base del polze, coneguda com a rizartrosi, i l'artrosi de l'articulació escafotrapeziotrapezoidea, situada al carp, a prop del canell. Aquestes tècniques, mai abans realitzades a l'Hospital de l'Esperit Sant ja fa dos anys que es practiquen en diversos centres hospitalaris catalans ja que suposen una millora del tractament i l'evolució posterior del pacient respecte de la cirurgia tradicional. Totes dues cirurgies són de tipus ambulatori.

L'artrosi del polze, més freqüent entre les dones, es tractarà amb la pròtesi trapeziometacarpiana, una pròtesi total modular indicada en la majoria dels pacients amb aquesta afectació pel seu elevat èxit a l'hora d'eliminar el dolor en l'articulació, aportar estabilitat i mobilitat i, molt especialment, recuperar la força. En el cas de l'artrosi de l'articulació  escafotrapeziotrapezoidea, la pròtesi es recomana únicament en aquells casos en què fracassa el tractament conservador, consistent en analgèsics, infiltracions o ortesis (aparells d'ortopèdia). Amb aquest tipus d'implant es busca eliminar el dolor sense sacrificar la força i el moviment del polze, i sense produir una desestabilització carpiana.

Les primeres intervencions a la FHES tindran lloc el divendres 9 de febrer, data en què la Unitat de mà del Servei de COT, liderada per la Dra. Montserrat del Valle, dedicarà una jornada quirúrgica a aquest tipus d'operacions, i que comptarà amb la col·laboració del Dr. Jordi Saus, traumatòleg especialista en mà de la Fundació Althaia i expert en aquest tipus de pròtesis. Durant la sessió s'implantaran dues pròtesis de polze i una de carpiana.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

La pròtesi de la base del polze s’implanta en una operació ambulatòria.