El nou Hospital de Dia de Medicina Interna millorarà la coordinació amb l'atenció primària en el tractament del pacient crònic complex

L’equipament ha començat a funcionar aquest mes de gener i ajudarà a evitar visites a urgències i reingressos innecessaris d’aquests malalts, que representen el 5% del total de pacients de l’Hospital

L'Hospital ha posat en marxa l'Hospital de Dia de Medicina Interna amb l'objectiu de millorar l'atenció sanitària i social integral als pacients crònics complexos (PCC), en coordinació amb l'atenció primària del territori. Aquest nou dispositiu, que ha començat a funcionar aquest mes de gener, té l'objectiu d'atendre de la manera més àgil possible aquest tipus de malalts que requereixen un tractament ambulatori intensiu i precoç o bé un procés diagnòstic coordinat. Es tracta de pacients derivats pel seu metge o metgessa de referència de l'atenció primària o bé per l'especialista de l'atenció ambulatòria que retornen a la consulta d'aquests professionals un cop finalitza el procés específic d'atenció a l'Hospital de Dia de Medicina Interna.

El nou equipament disposa de personal mèdic i infermer gestor de casos de PCC. L'objectiu és oferir una atenció que millori el confort i qualitat de vida dels pacients crònics i minimitzar els riscos d'aquesta atenció, en un entorn menys dur com pot ser un servei d'urgències o una àrea d'hospitalització. En tractar-se d'un hospital de dia, els pacients romanen monitorats durant un temps no superior a les sis hores, després del qual poden deixar el centre i tornar al seu domicili.

Durant el segon semestre de l'any 2014, un 3,5% de les 35.650 urgències ateses al centre van ser de malalts crònics. A més, el 36% dels pacients que van ingressar procedents del servei d'urgències tenien una o diverses patologies cròniques. Es calcula que del total d'usuaris de la FHES, un 5% són crònics.

La coordinació territorial dels recursos implicats en l'atenció al pacient crònic respon a les recomanacions del Pla de salut 2011-2015 del Departament de Salut, que té en l'atenció a la cronicitat un dels seus eixos principals. Per fer-la possible, s'han reforçat els circuits i la comunicació amb l'atenció primària i la resta d'agents implicats per mitjà d'un protocol, que facilitarà la presa de decisions consensuades entre professionals, pacients, familiars i cuidadors.

Protocol de coordinació territorial en l'atenció als pacients crònics
La posada en marxa de l'Hospital de Dia de Medicina Interna va acompanyada de l'elaboració d'un protocol de coordinació entre tots els agents del territori per a una atenció racional dels pacients crònics complexos (PCC) i amb una malaltia crònica complexa (MCC). El protocol defineix les tasques que pertoquen a cadascun dels nivells assistencials durant el procés i com ha de ser la comunicació entre ells, perquè d'aquesta manera el pacient en surti més beneficiat i rebi una atenció més confortable. El procediment té en compte que el pacient pot ser atès per múltiples professionals, tant de l'atenció primària com de l'especialitzada i l'hospitalària, amb el suport d'altres dispositius com el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) o residències sociosanitàries.

El marcatge dels pacients crònics en el sistema sanitari, que es va posar en marxa el primer semestre de l'any passat a tot Catalunya, facilita la implantació d'aquest protocol. Gràcies al marcatge es pot identificar aquests tipus de pacients en la seva història clínica i, per tant, oferir la millor atenció en els diferents nivells assistencials segons la seva patologia. Un pacient només es pot assenyalar com a crònic després de l'acord entre aquest i el seu metge responsable de l'atenció primària.

Un projecte emmarcat en el Pla de salut
El Pla de salut 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, en l'àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d'acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l'abordatge de les malalties més comunes, l'atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

Enllaços relacionats