<< Altres entrevistes

“Si som més eficients i eficaços en el tractament de les dades que generem, guanyarem en qualitat i transparència”

Araceli Piñol, Cap Control de Gestió

Gran part de les dades que es generen a l'organització passen per les seves mans. Tanmateix, després de 35 anys treballant en diferents àmbits de l'administració de l'Hospital, Araceli Piñol ha detectat que moltes de les dades  no circulen i es perden en registres personals. Per revertir aquesta situació, ha arrencat "Dades en equip", un projecte destinat a generar informació i compartir i potenciar coneixement entre tots els professionals.

Des de la Unitat de Sistemes d'Informació i Control de Gestió esteu treballant en el projecte "Dades en equip". De què es tracta?

Hem dissenyat aquest programa per oferir als nostres usuaris, és a dir, els professionals de l'Hospital, les eines i les competències necessàries perquè siguin més eficaços i eficients a l'hora de tractar les dades en el seu lloc de treball. L'objectiu final és homogeneïtzar la informació que hi ha dintre de l'organització, que ara està molt parcel·lada, i que aquesta flueixi i es comparteixi de manera més fàcil i transparent. 

Per què sorgeix el projecte?

Fa molts anys que treballo a l'Hospital i en aquest temps m'he adonat que hi ha molts professionals que tenen registres propis i que acumulen informació que no comparteixen. De fet, molts d'ells tenen dades però desconeixen que tenen una informació molt valuosa perquè no saben explotar-la. "Dades en equip" busca solucionar això, treballant amb aquestes persones perquè disposin del coneixement necessari per transformar les dades en informació vàlida i comparable, que sigui de valor per a l'organització.

I quina és la metodologia que s'està seguint?

Hem optat pel treball individualitzat. Normalment els cursos d'ofimàtica són estàndards i la gent no s'engresca perquè al cap del temps, si no s'apliquen els coneixements, s'acaben oblidant. Tal i com ho fem nosaltres, que ensenyem a treballar sobre les necessitats concretes, els usuaris es motiven més perquè van veient de manera més pràctica i concreta com i per què utilitzar els gràfics, l'estadística o les fórmules, entre d'altres. En definitiva, comproven sobre el terreny com amb uns petits canvis, milloren els formats dels seus documents. Però en cas que sorgeixin més necessitats de formació, les estudiarem i les vehiculitzarem per mitjà de Recursos Humans.

Què suposarà això per a l'organització?

"Dades en equip" és una de les 4 potes d'un projecte més ambiciós que és "FHES indicadors", juntament amb un nou manual d'indicadors, la definició dels àmbits de l'organització i la publicació de tota aquesta informació en una mateixa plataforma, que és la intranet. Ja hi estem treballant des de fa mesos, i quan això acabi, l'Hospital tindrà un manual d'indicadors que s'hauran detectat per mitjà d'aquest treball individualitzat, i als quals tota l'organització podrà accedir per conèixer l'activitat i els resultats de qualsevol àrea. A més, també hi ha una part motivacional per als professionals, que estan rebent formació útil.

Qui se'n pot beneficiar?

Ja teníem identificats usuaris diana, però ara els estem ampliant perquè estem tenint ressò. A qui s'hi vol sumar, li demanem que tingui un petit projecte, que és sobre el que treballem, i que les dades que aquest conté es puguin traduir en indicadors, quaderns de comandament o informes. En definitiva, que tinguin un valor afegit per a l'organització.  

I com es farà arribar aquest coneixement a tots els treballadors?

La intranet serà el repositori de tots els indicadors de la casa, perquè qualsevol treballador pugui accedir a qualsevol informació de manera molt senzilla en qualsevol moment. L'organitzarem perquè cada àrea sigui autònoma i gestioni els seus quaderns de comandament. D'aquesta manera, cada àmbit serà responsable dels seus indicadors i tothom estarà implicat en la qualitat del seu servei.   

Aquest projecte ha sorgit d'una demanda teva de fa molts anys...

Sí, fa molts anys que ho demano, però no havia estat possible posar-ho en marxa. Vèiem que ajudant certes persones clau i formant-les mínimament per automatitzar la seva feina podríem ser molt més eficients. Considero que sempre és important millorar i innovar, i una manera important de fer-ho és potenciant i compartint coneixement.  

Hi ha aquesta cultura de compartir coneixement a la FHES?

Crec que no n'hi ha perquè mai s'ha inculcat. Tampoc s'ha plantejat abans l'opció de la formació individualitzada en l'àmbit d'ofimàtica, i si no es fa així, la gent no es posa a experimentar en el lloc de treball quan la feina del dia a dia és tan intensa. També és cert que el projecte ha arrencat perquè cada cop més se'ns està demanant treballar indicadors i se'ns està manifestant la necessitat de compartir informació. M'agradaria pensar quan el projecte finalitzi, podrem dir que som exemple de transparència i coneixement compartit.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

Araceli Piñol és la Cap Control de Gestió