<< Altres entrevistes

“Els assistencials ens hauríem de vacunar de la grip per protegir els nostres pacients i familiars”

Charo Porrón, Infermera de prevenció i control d'infeccions

La tardor és sempre sinònim de grips i refredats i, com no, de l'arrencada de la campanya de vacunació antigripal. La disminució gradual dels professionals sanitaris que s'administren el sèrum ha portat a l'Hospital a impulsar la campanya "Vacuna't, que vénen!". La seva responsable ens explica com està funcionant.

Acaba de començar la campanya de vacunació de la grip estacional. Es preveu que sigui una campanya dura?

No s'espera una campanya més virulenta que les anteriors ni que hi hagi un allau de casos a Urgències superior a l'habitual. La grip estacional continuarà convivint amb la grip A i afectant els mateixos grups de risc, però tot apunta que dintre de la normalitat.

Aquest any a l'Hospital s'està fent especial èmfasi en la vacunació dels professionals sanitaris. Per què?

Des de la Direcció i des de Salut Laboral hi ha molt d'interès en què els professionals ens apliquem la vacuna, i realment és molt important. Principalment per la nostra salut, està clar, però també per la capacitat que tenim per transmetre el virus als pacients, que són els més vulnerables, perquè sovint estan inmunodeprimits, són gent gran, crònics, estan embarassades... També ho hauríem de fer pels nostres familiars.

I quines novetats s'han introduït aquest any?

Hem dissenyat la campanya "Vacuna't, que vénen!" i hem organitzat visites diàries d'una infermera per totes les àrees de l'Hospital per estimular els professionals a vacunar-se. Com a novetat, aquesta infermera, que sóc jo mateixa, és del mateix Hospital i no d'una empresa externa com fins ara, cosa que crec que farà que els resultats millorin. Veure una cara coneguda sempre anima. A més, com ja és habitual, la campanya compta amb el suport de la Supervisió d'Infermeria.

Com va el ritme?

Doncs estem superant ja les administracions de l'any passat. En els 10 dies de campanya que portem, ja hem vacunat gairebé 150 persones, que són poques si ho compares amb totes les que s'haurien de vacunar, però ja són més que les 100 de l'any passat o de les 113 de fa dos anys. És important que tornem a fer que els nostres professionals s'immunitzin contra el virus, ja que en els últims anys aquesta xifra ha anat disminuint notablement. També és cert que en proporció, estem per sobre d'altres hospitals del territori.

Pot haver influït l'aparició del virus de l'ebola en aquest increment?

Personalment crec que no. L'ebola és un tema que des de l'Hospital hem assumit molt ràpid i amb molta professionalitat, i no hi ha por en aquest sentit. Penso que l'augment de vacunacions es deu més al fet que anem al lloc de treball a oferir la vacuna que a res més.

Per què, tot i saber que són grup de risc, els assistencials no es vacunen?

Hi ha molta gent que no es vacuna perquè té por als efectes adversos, però només un 5% de les persones que se l'administra en tenen. Evidentment, el que sí que hi acostuma a haver és una petita reacció local, però molt lleu i transitòria, res de greu. També hi ha qui no es vacuna per convicció. Sigui com sigui, crec que totes les persones que estan en contacte amb grups de risc han de fer un acte de responsabilitat i administrar-se el sèrum. Tots hi sortim guanyant.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter