L’Hospital celebra amb gran èxit la seva primera jornada de recerca

L’acte s’emmarcava en el projecte Santa Coloma, Ciutat Universitària

Seguint la línia estratègica endegada ara fa un any per tal d'impulsar l'àmbit de la recerca i el coneixement, la FHES va organitzar el passat 14 d'abril la I Jornada de Recerca institucional. Durant l'acte, que va reunir un centenar de persones, es van presentar diferents línies de recerca liderades per professionals del centre que en els últims mesos han obtingut un destacat ressò científic.

La conferència principal de la sessió, centrada en la innovació i l'emprenedoria en l'àmbit de la investigació, va ser impartida pel Dr. Pere Joan Cardona, Director de la Unitat de Tuberculosi Experimental de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, investigador i fundador i CEO de l'spin-off Manremyc, destinada a la recerca contra la tuberculosi. Cardona va presentar les característiques del seu projecte i va explicar les dificultats que ha trobat per endegar-lo i per obtenir finançament.

La jornada, emmarcada en el projecte Santa Coloma, Ciutat Universitària, va comptar amb la presència de Núria Parlon, alcaldessa de la ciutat; Aurora Dueñas, directora del Sector Barcelonès Nord i Maresme/Vallès Oriental del CatSalut; Josep Ma Cortès, president del Patronat de la FHES, i Màrius Rubiralta, director del Campus de l'Alimentació de Torribera de la Universitat de Barcelona.

Resum de les presentacions

 • De la vacuna RUTI al nutracèutic Mycobacterium manresensis: 20 anys lluitant contra la tuberculosi, transferint tecnologia des de l'Institut Germans Trias i Pujol
  Pere Joan Cardona, Director de la Unitat de Tuberculosi Experimental de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, investigador i fundador i CEO de Manremyc

  Cardona va presentar les característiques de la seva spin-off biotecnològica, creada amb la missió d'erradicar la tuberculosi al món, on la malaltia cada any causa 1,5 milions de morts. L'investigador va explicar les dificultats que ha trobat per endegar-la i per obtenir finançament per desenvolupar el fàrmac, amb l'objectiu de fer-lo arribar a tota la població, especialment a l'Àfrica i l'Àsia.

 • Patró de supervivència dels antagonistes del factor de necrosi tumoral en artritis reumatoide (tesi doctoral)
  Autora de la tesi: Virginia Martínez, Servei de Farmàcia
  Presenta, en el seu lloc, Míriam Maroto, coordinadora del Servei de Farmàcia

  Tot i que el primer agent biològic per tractar l'artritis reumatoide va ser comercialitzat fa 15 anys, a dia d'avui l'ús d'aquests fàrmacs és encara controvertit. S'ha analitzat la supervivència en la població general i per subgrups, dels tractaments amb infliximab, etanercept i adalimumab realitzats en pacients tractats a l'Hospital Clínic Universitari de Valladolid durant un màxim de 12 anys. La supervivència dels tractaments és considerada un paràmetre indirecte d'èxit terapèutic correcte, perquè s'ajusta a la realitat, per incloure no només l'eficàcia clínica o els efectes adversos, tal com es mesura en els assajos clínics, sinó també la preferència dels pacients, la tendència de prescripció o l'adherència als tractaments, entre d'altres. S'ha demostrat que infliximab és, dels tres biològics, el que menys supervivència presenta en tots els grups, mentre que l'Etanercept va ser el biològic que va demostrar una major supervivència.

 • Infeccions urinàries
  Àlex Smithson, Servei d'Urgències i Nucli Gestor d'Infeccions

  En els darrers anys el Nucli Gestor d'Infeccions ha desenvolupat diferents línies de recerca a la nostra institució. En primer lloc, la línia de recerca de la infecció urinària febril en els homes, que ha generat diferents publicacions centrades en els factors de risc de resistència als antimicrobians d'ús més comú. Per altra banda, s'ha iniciat la línia de recerca de la qualitat i seguretat del pacient amb una primera publicació realitzada de forma conjunta amb personal d'infermeria.

 • Hipertensió arterial emmascarada
  Javier Sobrino, Cap de la Unitat de Recerca

  La creixent utilització, donada la seva millor capacitat pronòstica, de la mesura de la pressió arterial fora de la consulta - denominada pressió arterial ambulatòria - ha donat lloc al coneixement de la hipertensió arterial emmascarada. Es tracta d'aquella situació en què la pressió arterial és normal a la consulta mèdica i per contra es troba elevada quan es determina fora d'aquesta, en el dia a dia de la persona. Aquesta situació afecta gairebé una quarta part de les persones amb pressió arterial normal, especialment als homes i fumadors i augmenta amb l'edat. Se sap que comporta un risc de de patir una malaltia cardiovascular similar al de les persones amb hipertensió coneguda, per la qual cosa la seva detecció és molt important.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

Aurora Dueñas, Núria Parlón i Josep Maria Cortès (d'esquerra a dreta) van ser els encarregats d'obrir l'acte
Pere Joan Cardona va defensar que per fer realitat un projecte cal posar-hi passió